Суспільство (відео)

Чернігівці проти перенесення могил чернігівських партизанів (Відео)

Ці могили двом найвідомішим партизанам Радянського Союзу понад півстоліття знаходяться тут – у сквері імені керівника чернігівського партизанського загону Миколи Попудренка. Та цьогоріч чернігівські чиновники вирішили перенести могили на центральне кладовище міста. Довго шукали родичів. Умовляли їх написати заяви та пообіцяли всі витрати взяти на себе.

«Дійсно, ми вели такі переговори і просили їх таки написати звернення, відверто кажучи, вони не одразу погодилися, бо для родин це доволі серйозний крок і вони зважено до цього підходять. Але на наші аргументи, що це лише одна родина, а є тисячі інших. До нас постійно надходять письмові та усні звернення багатьох чернігівців, які весною там гуляють із дітьми, що могили в центрі міста – це неправильно», — розповідає заступник міського голови Олександр Ломако.

Донька Миколи Попудренка Світлана телефоном нам повідомила, що спілкуватися на цю тему не хоче, адже перепоховання батька не ініціювала. Пенсіонерка послалася на погіршення здоров’я. Однак містяни обурюються такому рішенню і наполягають на оголошенні громадських слухань.

«Мені здається, у влади є багато серйозних речей, дуже багато серйозних речей».

«Не треба цього робити, це чергова дурниця».

«Діти звикли, якщо виросли дорослі, то щоб і нове покоління знало».

«Я вважаю, що історію треба поважати. Пам’ятник треба залишити на цьому місці».

Більше того, чернігівців обурює, що про відомих історичних постатей Чернігова тут більше ніщо не нагадуватиме. На місці могил висадять квіти. Перепоховання ляже на бюджет комунальних підприємств.

«Ми з бюджету додаткових коштів не виділяємо. Це буде проведено за рахунок підприємства. А щодо відновлення скверу та висадження квітів, то це за рахунок «Зеленбуду». У них можна спитати. Тобто витрат на перепоховання не буде, а тротуарна плитка та квіти – теж за рахунок коштів підприємства», — зазначає заступник міського голови Олександр Ломако.

Перепоховання планують провести в середині цього місяця. Без надмірних урочистостей, але з повагою до пам’яті земляків.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button