Суспільство (відео)

Головний медик країни Уляна Супрун у Чернігові втекла від місцевих лікарів і журналістів (Відео)

Створити ідеальну медицину за два наступні роки пропонує Міністерство охорони здоров’я України. Концепцію реформування озвучила чернігівським лікарям виконувач обов’язків головного медика країни американка Уляна Супрун. На Чернігівщину вона приїхала вперше від часу свого призначення, аби ознайомити колег із запланованими змінами в галузі. Каже, головний акцент реформи – профілактика, що збереже і державні гроші, і життя людей.

«Чому ми всі далі палимо? Це ж призводить до раку легень. Чому ми не робимо мамограму для жінок щороку, щоб раннє втручання робити, а натомість лікуємо жінок, які вже мають тяжкий ступінь захворювання. Раннє втручання – це є їхнє життя», — в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Превентивну медицину запровадять на первинній ланці медичної допомоги. Тепер пацієнти не блукатимуть лікарняними кабінетами, а матимуть персонального сімейного лікаря. Уляна Супрун наголосила, що вже за перші півроку 2017-го кожен українець мусить укласти договір із сімейним лікарем, до якого звертатиметься за першої-ліпшої нагоди. Нині 34 % наших жінок і 41 % чоловіків помирають у працездатному віці, бо не користуються послугами сімейних лікарів.

«В Україні немає цього зв’язку між пацієнтом і своїм сімейним лікарем. Ми будемо будувати цей фундамент первинної ланки і екстреної медичної допомоги вже у 17-му році», — в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Від того, скільки пацієнтів матиме сімейний лікар, залежатиме і його зарплатня. Тож виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я радить таким медикам шукати собі пацієнтів, але не більше 2 000 осіб на кожного. Держава не фінансуватиме галузь загалом, а надаватиме кошти цим пацієнтам адресно через субвенцію. Це буде від 800 до 1000 гривень на рік на кожного хворого. Весь дохід, а він може сягнути і 50 тисяч гривень, сімейний лікар витрачатиме на свій розсуд.

«Чи я хочу собі закупити квартиру, чи може яку техніку, чи найняти більшу кількість медсестер. Це буде рішення на рівні лікарів», — в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Як стверджує пані Уляна, ліки теж стануть доступнішими для українців. За державні кошти купуватимуть лише ті, що ввійдуть до національного переліку основних лікарських засобів. Нині він налічує 1 200 медпрепаратів, його скоротять приблизно до 300. Вартість ліків деяким хворим відшкодовуватимуть.

«20 ми будемо відшкодовувати за ціною найдешевшого генерика, але люди можуть вибрати собі і дорожчі ліки. Отримати дорожчі ліки, як захоче», — в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Монолог Уляни Супрун викликав у чернігівських медиків чимало запитань стосовно реформи. Але головна лікарка країни не знайшла часу на своїх колег, хоча їхня думка теж важлива в процесі реформ. Прочитавши з презентації головні пункти змін, Уляна Супрун швиденько покинула залу і так само швидко розпрощалася з журналістами на прес-конференції, відповівши лише на кілька «зручних» питань. Гострих побоялася. Тож мета візиту виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я нині залишається нез’ясованою.

Ще статті по темі

Back to top button