Суспільство (відео)

Хід конем: ОСББ – шахраї, тому чернігівці платитимуть більше (Відео)

Відтепер, якщо члени об’єднань співвласників багатоквартирних будинків захочуть ремонтувати дах, під’їзд або ж робити іншу обновку в своєму домі, місто компенсуватиме від загальної суми лише 70 %, тоді як до сьогодні було 80. Решту – збиратимуть із власників квартир.

«Пояснюю, чому. Ми дійшли висновку, що 20% – це та закрутка, яку ніхто не збирає. Або, якщо збирає, то вони йдуть у кишені недоброчинних господарів», — розповідає заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко.

Чернігівська міська влада зібрала керівників ОСББ, щоб порадувати їх такою новиною. Дехто з присутніх одразу й не зрозумів, що їх напряму обвинуватили в шахрайстві.

«Які причини збільшення? Закладається велика маржа – і підприємство отримує додатковий прибуток. Тому пропонується забрати не 40% маржі, а щоб хоча б 10 залишалося», — зазначає керівник ОСББ Максим Коношевич.

«Вартість 10 гривень, а запропонували 12. Тобто 2 гривні підуть, як там вони планували», — говорить заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко.

Слів не добирали. Багато тез були навіть достойні для допиту в слідчого. Але хоч таємний світ ОСББшного життя показали відкрито, проте зрозуміло пояснити, як це пов’язано з тим, що люди тепер платитимуть більше, не змогли.

«У нас коштів на благоустрій немає».

«А 30% якщо платитимуть жителі будинку, то ви будете дивитись і знижувати собівартість, і з підприємством будете більш стисло працювати», — відзначає заступник чернігівського міського голови Андрій Черненко.

Проте сказаних аргументів для більшості було достатньо, і самі керівники ОСББ із легкістю підтримали ідею додаткового навантаження.

«Для ЖЕКів, якщо будинок не ОСББ, програма 50 на 50. Тобто ті ОСББ відпрацювали програму 20 на 80, логічно, що вони потягнуть програму 30 на 70».

«Спілкуємось – і Полтава, і Суми, і Житомир. У них у всіх 30 на 70».

Натомість вони попросили, щоб місто внесло їхні будинки до програм із встановлення дитячих майданчиків, ремонту ліфтів і міжбудинкових доріг. Заступник мера без проблем на це погодився, порадивши звертатись до міських депутатів. Але загалом, коли дійшло до конкретики, то відповідь мала приблизно такий вигляд.

«Та як у вас немає (сміється)…»

Зрештою нарада пройшла продуктивно. Із кишень чернігівців потече додаткове джерельце до благоустрою міста, а на самі ОСББ міська влада колись комусь щось та й виділить.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button