Чоловічий клуб

Бойовий шлях криворіжців: 17-та танкова у війні на Донбасі

17-та окрема танкова бригада на момент початку війни перебувала в стадії реформування – її планували переозброїти на новітні «Оплоти», попутно змінивши найменування на 2-гу окрему танкову.

На Донбас бійці потрапили вже в квітні 2014 року, коли була сформована зведена піхотна група, що стояла на блок-постах у районі Ізюма, Краматорська і Слов’янська. Невдовзі там з’явилася і зведена танкова рота, що брала участь у визволенні Слов’янська, Краматорська, Червоного Лиману (нині – Лиман), Дзержинська (нині – Торецьк).

До початку серпня 2014 року була сформована ще одна ротно-тактична група з 10 БМП та трьох танків, яку негайно кинули під Іловайськ – підтримувати наступ добровольців. У результаті важких боїв всі три танки були втрачені, та й БМП з оточення вийшли тільки дві, загинули 11 військовослужбовців.

Складним випробуванням для танкістів стали події кінця серпня – початку вересня 2014 року в районі Маріуполя. За планами процес навчання мав закінчитися в двадцятих числах вересня, а тут почалося російське вторгнення.

Почали піднімати всіх, кого можна. У результаті на базі другого батальйону терміново сформували ще зведену батальйонну групу, куди увійшли дві артилерійські батареї (одна з них реактивна), розвідвзвод, ремонтний взвод, взвод матеріального забезпечення та медичний пункт від санчастини.

Їх завданням було перекриття великої ділянки приазовського фронту. Був у них і невдалий рейд на Комінтернове, і обстріли противника, і втрати.

Ще одна зведена група у вересні була відправлена на Дебальцевський напрямок. Як згадують бійці, з 2 по 11 вересня вони отримували техніку в колишній базі зберігання в Бахмуті, а звідти були спрямовані в Попасну. Тут їх практично поштучно розподілили по блокпостах у «Дебальцевській кишені» й оперативно підпорядкували командуванню 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади. Саме тут танкістам довелося прийняти найважчі бої в історії бригади, зазнавши величезних втрат як в людях, так і в техніці.

На початок 2017 року бійці 17-ї танкової бригади несуть службу на лінії протистояння на Донбасі. Причому їхня зона відповідальності змінилася мало.

Усього за час війни 2014 – 2016 рр. бригада втратила 64 військовослужбовці загиблими і померлими від ран. Втрати техніки були більш значні – так, за неповними і неофіційними даними за час війни на Донбасі було втрачено 35 танків (11 Т-64Б, 23 Т-64БВ, 2 Т-64Б1В), а також 11 БМП-2 і 7 БМП-1. За іншими даними, втрати техніки щонайменше в 2,5 разу більші.

Ще статті по темі

Back to top button