Суспільство

Проблемна реставрація: баталії довкола чернігівської ікони

Питання про реставрацію Єлецької ікони Божої Матері виявилося доволі дискусійним і непростим. Як відомо, все почалося з неприємного інциденту: в ніч із 12 на 13 лютого в Петропавлівській церкві Єлецького монастиря сталася крадіжка — зникли золоті й срібні прикраси, залишені вірянами біля чернігівської чудотворної святині.

Але це виявилося не найбільшою проблемою. Крадії пошкодили ікону, і фахівці-реставратори після відповідних досліджень дійшли висновку, що вона потребує негайного професійного відновлення. Повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Реставрація — справа складна й кропітка, потребує особливих умов, обладнання та матеріалів, тож було запропоновано здійснити її в Києві, в Національному науково-дослідному реставраційному центрі Міністерства культури України. Але проти цього виступили віряни. Вони переконані, що цю святиню не можна вивозити за межі Чернігова, бо вона – оберіг міста.

Крім сакральної цінності, ікона Єлецької Божої Матері має ще й велику історичну та культурну. Вона перебуває у власності держави й обліковується в Чернігівському обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського, який за відповідним щорічним договором передає її в безкоштовне користування Чернігівському Єлецькому Свято-Успенському жіночому монастирю. Проте контроль за станом збереженості ікони та її цільовим використанням залишається в зоні відповідальності музею.

18716746_828788047290566_492272908_n

Тож питання, де, коли і яким чином реставруватимуть одну з найцінніших реліквій Чернігівщини, вирішувалося шляхом тривалих переговорів між керівництвом музею та представниками монастиря.

У результаті вже укладено два договори. Один — про передачу в тимчасове користування ікони від музею до монастиря. Другий — про забезпечення належних умов для здійснення реставраційних робіт. Його підписали директор історичного музею Сергій Лаєвський, настоятелька монастиря ігуменя Нектарія та представники Національного реставраційного центру. Найближчим часом має бути укладений третій — про фінансове забезпечення реставраційних робіт. Його підпишуть ігуменя Нектарія та реставратори. Тільки після цього розпочнуться відновлювальні роботи.

Скільки часу займатиме реставрація, наразі не відомо. Адже фахівці мають ретельно дослідити стан ікони та якісно виконати свою роботу. Протягом місяця після завершення відновлення Ікона Єлецької Божої Матері знову буде доступною для широкого загалу.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Театр абсурда. Предназначение и место икон — храм (точка).
    Не музеи, не коллекции, не выставочные центры….
    А музею вот просто слабо взять и подарить (вернуть справедливо) икону Елецкому монастырю?)))

Back to top button