Культура (Вiдео)

Відчути індійський колорит: чернігівський музей пропонує інтерактивні екскурсії (Відео)

8 грудня Чернігівський історичний музей знову відчиняє свої двері для відвідувачів. Напередодні тут відкрили виставку «Індія. В пошуках казки».

«Це вже четверта виставка в рамках проєкту, на якій ми демонструємо такі екзотичні колекції, що не належать історії України, але є в наших колекціях. А це святковий рік для нас і ми хочемо якомога більше показати, що можемо, чим володіємо та які скарби в нас є», — Олена Трухан, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

Загалом в експозиції представлена 21 річ, що має стосунок до історії Індії. Доповненням є статуя Будди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині хочуть відродити унікальний музейний комплекс «Скорботна матір»

«Це виставка «Скарби Тибету», це статуя Будди. Дерев´яна, дуже красива. Це вже ХХ ст., а всі речі – це ХVІІІ-ХІХ ст.», — Олена Трухан, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

П’ять предметів з експозиції належать самому чернігівському історичному музею. Вони тут зберігаються з 1956 року. Екзотику сюди передав історичний музей Москви.

«Я не скажу, що це шедеври ми виставляємо, але для нас вони дуже екзотичні. І у 1956 році з музею Москви історичного ми отримали оці речі. Це холодна зброя, церемоніальна в більшості своїй, дуже красива, дуже цікава. Доповнюємо цю виставку гравюрами, які нам надали колеги з музею Ґалаґана. І ще такою реплікою є костюми індійські. Вони були створені викладачами та студентами Київського національного університету технологій та дизайну, кафедрою моделювання костюмів», — Олена Трухан, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

У музеї кажуть, що для груп, які замовлятимуть екскурсію, тут заготували інтерактив.

«Це і одягання сарі, будемо запрошувати танцівників, тому що для Індії танці – це взагалі макрокосмос. Взагалі вважається, що Шива під час танцювання хаос перетворив на Всесвіт. Тому індійці ставляться до танців дуже сакрально», — Олена Трухан, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

Індійський танець показали і на відкритті виставки. Загалом є три підгрупи – це фольклорні, народні та класичні храмові. А поєднує їх стиль боллівуд. Саме це і побачили присутні на відкритті.

«Це танець з елементами акценту на себе. Я розповідатиму, яка я красива. Класичні храмові дуже давні, їх краса й естетика на сьогодні втрачені. Естети намагаються відновити, але вже тієї краси та сенсу цих танців на даний момент немає. Звісно, Боллівуд доніс їх до глядача. Але це суміш храмових, фольклорних і сучасних», — Ніна Мукомєло (Марго), тренер студії «Фенікс».

Ця виставка триватиме рік, а саме – до листопада 2022 року. У музеї кажуть, що так більше чернігівців зможуть її відвідати.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button