Суспільство (відео)

RAB-тарифна дискусія: обєднання «Сіверщина» відстоює бізнес-інтереси (Відео)

RAB-тарифікацію, тобто закладення в тариф вимог щодо інвестицій у галузь, влада хоче впровадити в Україні. Точніше в «Обленерго», таким чином підвищивши тариф на електроенергію. У планах датою було 1 квітня, але подію перенесли на невизначений термін. Варто віддати належне «Чернігівобленерго» яке пішло на відкрите обговорення RAB-тарифів з громадськістю.

«Ми сьогодні вперше зібрались на такій нараді обговорити тарифи енергопостачальної компанії «Обленерго»», — говорить заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук.

«Питання дуже правильні. Питання, що тривожать підприємців. Питання, які треба порушувати в кожній області в Україні», — відзначає голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Ткач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комунальні тарифи: здирництво чи необхідність

Із хорошого про RAB-тарифи – цей підхід стимулюватиме модернізацію електромереж і такі явища, як, наприклад, обрив мереж у негоду, кануть в історію, з поганого – зросте вартість електроенергії. Але при цьому кошти підуть на оновлення енергетичної мережі, модернізацію підстанцій, що в свою чергу дасть можливість зменшити витрати електроенергії, через погану інфраструктуру. Адже ці витрати сьогодні включені в тариф і за них платять споживачі. Тобто зникнуть витрати і тариф в майбутньому зменшиться.  Також «енергетики» наголосили: вони хоч і приватна компанія, та знаходяться в жорсткому державному регулюванні, і RAB-ініціатива не зовсім їхня.

«Ми самі як компанія «Обленерго» не ухвалюємо жодного рішення. За нас вирішує держава. Тому ми сьогодні говоримо, що жодної копійки ми не витрачаємо без схвалення Держенергоконтролю, НКРЕ та Міністерства енергетики», — розповідає голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Ткач.

Але круглий стіл замість конструктивного діалогу перетворився на істерію та балаган.

«Ви не чуєте. З вас хоче взяти держава, а не ми. Ціну на електроенергію держава вам ставить», — наголошує голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Ткач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові знову зростуть тарифи

«Не потрібні мені ваші відповіді. А тепер слухайте мене», — говорить Володимир Демиденко, ГО «Совість».

«Це ваша доповідь? Ви там доповідач? Ти ви що?! Це ви були», — говорить підприємець Сергій Берестовий.

«Ви єдиний пуп землі, який думає правильно. Як Бог», — зазначає заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук.

«Якщо ми хочемо тут щось обговорити, то давайте обговорювати. Якщо це якесь шоу, то навіщо ми тут збиралися», — відзначає депутат Чернігівської міської ради Віктор Бистров.

«А обвинувачення обґрунтовані чи необґрунтовані? Ви розумієте, ми можемо ще просидіти тиждень або два і не ухвалити жодного рішення», — говорить заступник голови Чернігівської ОДА Сергій Сергієнко.

Присутні кілька підприємців з об’єднання роботодавців «Сіверщина», загострюючи ситуацію, згадували виключно про підвищення тарифу для бізнесу, забуваючи про тарифне ярмо для простих жителів області.

«У них за останній рік утричі піднявся тариф на опалення. Ви цього не чуєте, ви про це не кажете», — зазначає голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Ткач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми, як піддослідні кролики», – чернігівці про тарифи

«Тут зібрався реальний сектор економіки, а ви нам про населення», — вважає підприємець Сергій Берестовий.

«Ми зібрались за круглим столом. І порушили дуже важливу проблему, але одне одного не почули. Тому що остання суперечка поставила хрест на останній роботі облради», — зауважує заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук.

Під завісою популізму не були почуті слова «Обленерго» ні про встановлення старт-лічильників, ні про заміну електромереж, ні про перепони з виділення землі для підстанцій. Промінчик конструктиву промайнув тільки наприкінці, коли було вирішено сформувати робочі комісії, які й розглянуть питання введення RAB-тарифів. Саме ж громадське обговорення більше нагадувало телевізійне ток-шоу.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Перед тим як захищати ОБЛ. ЕНЕРГО ви дайте хоча б собі відповідь на просте питання. Чи ви бачили хоч одну реконструкцію підстанцій у місті чи області? Ви бачили ХОЧ один новий трансформатор у селі, у біля вашого дому, чи в центрі міста? Чи ви бачили хоч один новий СТОВП чи опорну башню? А за RAB тарифи населення вже 3 роки платить? Куди пішли їх гроші? Давайте піднімем тарифи ще в 2 рази аби обл. енерго ЛЕТУЧКИ їздили не на VW AMAROK а пересіли на BENTLEY.

  2. Не те щоб пахло, а СМЕРДИТЬ проплатою статті.

  3. Нехай би краще поборник «Совісті» з таким самим запалом відзвітував перед громадою м. Чернігова про те, як він вміє ховати свої кримінальні злочини.

Back to top button