Чоловічий клуб

«Нова» стара «Печора»

В умовах гострої нестачі фінансування важливим елементом підтримки обороноздатності Збройних сил залишається модернізація застарілих зразків озброєння.

Радянський комплекс малої дальності ЗРК С-125 був знятий з озброєння Збройних сил України в 2005 році. При цьому на базах зберігання залишилася дуже велика кількість ракет 5В27. Їх було настільки багато, що давало можливість 10 років забезпечувати всі експортні контракти Росії та Білорусі, які активно модернізували закордонні С-125.

На тлі активності сусідів свій проект модернізації на міжнародний ринок представила українська фірма «Аеротехніка-МЛТ». Кияни в 2008 році почали розробку варіанта модернізації зенітного ракетного комплексу С-125-М1 у версію С-125-2Д (для експортних поставок – «Печора 2Д»). Це був доволі перспективний напрямок, оскільки на початок 2000-х років ЗРК С-125 знаходився на озброєнні 30 країн світу (приблизно 500 установок).

с-125-1У результаті за короткий час «Аеротехніка-МЛТ» змогла реалізувати два експортні замовлення – на поставку комплексів і ракет до Уганди й Анголи.

При цьому природно, що українська армія тоді не виявила жодного інтересу. Тільки в 2015 році після початку війни було прийнято рішення про прийняття на озброєння «Печора-2Д».

За нинішніх умов військової агресії прагнення збільшити кількість ЗРК у складі ВСУ для підвищення щільності угруповання сил і засобів ППО для боротьби з маловисотними цілями цілком зрозуміле.

З огляду на важливість цього проекту, на Павлоградському хімічному заводі було освоєно технологію продовження ресурсу ракет для цього комплексу. Фактично тут відбувається заміна сумішей і порохів у твердопаливних двигунах і прискорювачах ракет порохом і сумішами українського виробництва.

За деякими непідтвердженими офіційно даними станом на 2017 рік на озброєнні ПС України знаходяться 5 дивізіонів С-125-2Д, що розгорнуті для посилення ППО атомних станцій, а також гребель Дніпровського каскаду. Цікаво, що «Печори» введені до складу вже наявних полків і бригад та інтегровані в системи управління ЗРК С-300.

Фірма «Аеротехніка-МЛТ» зараз активно займається створенням мобільного варіанта С-125.

Тактико-технічні характеристики ЗРК С-125-2Д «Печора-2Д»

Дальність виявлення цілі типу «тактичний винищувач» на висоті 7 км становить не менше 100 км, на висоті 20 м – не менше 28 км;

Мінімальна/максимальна висота ураження – 20 м/21 км;

Горизонтальна дальність до дальньої межі зони ураження – 27 км

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button