Суспільство (відео)

Бандит чи правдоруб: документальний фільм про Тереховича (Відео)

Прем’єру документального фільму презентували в Кучинівці. В будинку культури зібралися селяни та школярі. Тут вони дізнались про життя свого сусіда, про якого раніше не й не чули.

— У селі Кучинівка колишнього Щорського, а нині Сновського народився хлопчина Леонід.

Леонід Терехович, ув’язнений за критику влади, онук розстріляного ворога народу, мав дуже складну долю. Його вірші підпільно цитували й за радянщини. І лише сьогодні ними почали захоплюватися публічно.

— Я теж, як усі мої колеги, переконана, що буде. Пишатися ним, — Ірина Воробей, режисер документального фільму.

Ірина Воробей разом із колегами створила фільм про правдоборця. Головну роль зіграв відомий чернігівський актор Олексій Биш. Він зізнається, що грати Тереховича йому було нескладно.

— Мені односельчани говорили. Я робив так, як вони хотіли, — Олексій Биш, актор.

Поета-правдоруба Леоніда Тереховича до сьогодні в селі характеризують по-різному. Тамара Кисла пам’ятає, як він свого часу працював кіномеханіком у сільському клубі.

— Боже, як він танцював вальс… але в клубі був порядок, — Тамара Кисла, місцева жителька.

Дітей у селі лякали Тереховичем і називали його бандитом. Однак фільм розвіює давній міф.

— Мої батьки мені розказували, що він постійно з ножем ходив, але писав гарні вірші і що живе біля нашої школи, — Роман Клименко, школяр.

Нині стара будівля біля Кучинівської школи може стати музеєм. Принаймні місцеві просять, аби в Кучинівці таки створили історичну кімнату земляка.

— Ми намагаємося і плануємо, щоб і музей був, багато візьмемо із цієї зустрічі, — Олена Недвига, в.о. старости Кучинівки.

Поки що про Кучинівського поета в селі нагадує пам’ятна дошка. Її встановили на хаті Леоніда Тереховича. Та нині селяни збирають рукописи земляка, щоби віддати їх до шкільної бібліотеки

Ще статті по темі

Back to top button