Чоловічий клуб

Броня для піхоти: огляд бронеавтомобілів формули 4х4

Ч.2

«Варта-2»

У грудні 2015 року українська компанія «Українська бронетехніка» викотила новий бронеавтомобіль, створений в інтересах Національної Гвардії України. Походження машини невідоме, оскільки така фірма раніше виробництвом бронетехніки не відзначалася. Є версія, що це білоруська розробка, яку просувають на український ринок. Машина має протимінний захист. Є можливість установки як бойового модуля з кулеметом 7,62 або 12,7-мм, так і вежі БП-1 від БТР-70 і БРДМ-2.

На сьогодні для потреб поліцейського спецназу КОРД закуплено 10 одиниць, ще одна машина проходить військові випробування в складі спецбатальйону МВС «Дніпро-1».

Повна маса автомобіля – 8000 кг

Двигун – дизельний

Потужність – 270 к.с.

Трансмісія – автоматична

Пасажиромісткість – 2 члени екіпажу + 6 посадкових місць

«Тритон»

triton

Уперше представлений на виставці «Зброя та безпека-2015» у Києві. Може бути озброєний бойовим модулем виробництва «Ленінської кузні» зі стандартними для машин цього класу кулеметами або 40-мм гранатометами. Важливою особливістю цього зразка є можливість подолання водних перешкод.

За деякими даними «Тритон» обраний для озброєння Державної Прикордонної служби, проте інформації про поставки до війська немає.

Двигун – дизельний

Потужність – 211 к.с.

Трансмісія – автоматична

Максимальна швидкість – 110 км/год

Пасажиромісткість – 3 члени екіпажу + 8 посадочних місць

«Дозор-Б»

dozor-b

Перший демонстраційний зразок бронемашини був представлений ще на виставці «Зброя та безпека-2004».

Із 2014 року машина просувається як стандартна для ЗСУ. Однак до осені 2016 року в армію надійшло всього 10-12 машин.

Установча партія з 12 машин восени 2015 року не була прийнята військовими. При перевірці готовності цієї партії в корпусах двох бронетранспортерів на днищах виявлено наскрізні тріщини завдовжки близько 40-50 см у зоні розташування двигуна. При цьому машини, на яких були виявлені тріщини, пройшли трохи більше 400 і 100 км.

Повна маса автомобіля – 6300 кг

Двигун – дизельний

Потужність – 190 к.с.

Трансмісія – автоматична

Максимальна швидкість – 105 км/год

Пасажиромісткість – 3 члени екіпажу + 6 посадкових місць

«БАРС-8»

bars-8

Був представлений корпорацією «Богдан» у квітні 2015 року. Шасі – цивільний пікап Dodge Ram. Має протимінний захист рівня STANAG 4569 Level 2.

Стандартно може озброюватися бойовими модулями, також передбачена установка вітчизняних протитанкових комплексів.

На озброєння не прийнятий, нині проходить випробування.

Двигун – дизельний

Потужність – 385 к.с.

Трансмісія – автоматична

Максимальна швидкість – 110 км/год

Пасажиромісткість – 2 члени екіпажу + 8 посадочних місць

Безумовно, такий широкий асортимент машин із колісною формулою 4х4, що випускаються в Україні, створює якусь конкуренцію, а отже, бажання виробників постійно вдосконалювати свої конструкції.

Однак украй негативним моментом є те, що вони всі виконані на різній агрегатній базі з використання елементів цивільних зразків, що не відповідає вимогам військових. А тому прийняття на озброєння відбувається доволі повільно з урахуванням всіх нюансів можливої експлуатації в бойових умовах.

Ще статті по темі

Back to top button